LET'S TALK ABOUT... VITAMIN D

LET'S TALK ABOUT... VITAMIN D

Let's talk about... 

Vitamin D

HVAD ER VITAMIN D?

Vitamin D er et fedtopløseligt vitamin, som dannes i huden ved udsættelse af sollys, og så findes det også i nogle enkelte fødevarer. Vitamin D omdannes til biologisk aktive vitaminer ved en proces i lever og nyrer og øger optagelsen af kalk fra tarmsystemet. Derudover er vitamin D nødvendigt for knoglernes og tændernes omsætning af calcium og fosfat.


Da vitamin D er fedtopløseligt, skal det tages samtidig med fedt for at blive optaget i kroppen, hvilket også betyder, at vitamin D ikke kan opløses i vand. Det er derfor en god ide at indtage vitamin D i forbindelse med et måltid. 

   

HVAD ER VITAMIN D GODT FOR?

Overordnet er vitamin D godt for mange ting, herunder immunforsvaret. Vitamin D bidrager til immunforsvarets normale funktion. Derudover bidrager vitamin D til en normal optagelse/udnyttelse af calcium og phosphor. Vitamin D har yderligere en rolle i vedligeholdelsen af normal muskelfunktion, kroppens knogler og normale tænder.


HVORDAN FÅR MAN VITAMIN D?

Solen er den vigtigste kilde til vitamin D. Vitamin D dannes i huden ved udsættelse for sollys. Det er kortvarige regelmæssige ophold i solen, der er bedst. Om sommeren, når solen står højt, danner huden meget vitamin D, men om vinteren er det begrænset, hvor meget vitamin D huden kan danne af solens lysmængde. Derfor er det vigtigt, at få vitamin D andre steder fra om vinteren, og dette kunne f.eks. være fra ens kost.


Vitamin D findes i nogle fødevarer. De vigtigste kilder til vitamin D i danskernes kost er fisk, fedtstoffer (margarine, smør, olie), kød, æg, samt mælk og ost. Vitamin D findes i de fede fisk, som makrel, sild, ål, laks, hellefisk med flere. Der findes også vitamin D i kød, æg, mælk, ost og fedtstoffer, men i begrænset mængde, og vitamin D indholdet er lavt i de fedtfattige mælkeprodukter. Vitamin D findes stort set ikke i planter.


Hvis man ikke får nok vitamin D af sollys eller fra ens kost, kan man få det igennem diverse kosttilskud. Der findes forskellige former for kosttilskud, men hvis man ikke er glad for vitaminpiller, kan man prøve et vitamin tyggegummi fra Eace Gum. I ét vitamin tyggegummi fra Eace Gum får man 10 af ens daglige essentielle vitaminer, heriblandt vitamin D.


FUN FACTS OM VITAMIN D

- Vidste du, at foråret er den tid på året, hvor ens krop har det laveste indhold af vitamin D, grundet vejrets begrænset mængder direkte sollys igennem vinteren?


- Vidste du, at den tilstrækkelige mængde sollys der skal til, før du har den anbefalede mængde vitamin D i din krop, er defineret som 15-30 minutter dagligt i middagssolen (mellem 11:00 og 15:00)?


- Vidste du, at hvis man har for lidt vitamin D i ens krop, kan man risikere at være i dårligt humør? Vitamin D spiller nemlig en rolle i produktionen af serotin, som er et hormon, der hjælper med at regulere ens humør og søvn.


Kilder:

Træholt, N. & Nielsen, A., S. (2021). Fedtopløselige vs. vandopløselige vitaminer - kender du forskellen? Med24.dk.

Hentet fra:

https://www.med24.dk/fedtoploeselige-vs-vandoploeselige-vitaminer-kender-du-forskellen 


Borre, M. (2019). D-vitamin. Netdoktor.dk.

Hentet fra:

https://netdoktor.dk/vitaminer/vitamind.htm 


VITAVIVA. (2021). Fun Facts om D-vitamin. Vitaviva.dk.

Hentet fra:

https://vitaviva.dk/newsletters/fun-facts-about-vitamin-d 


Barrie, L. (2020). 11 Vitamin D Myths and Facts. Everydayhealth.dk.

Hentet fra:

https://www.everydayhealth.com/vitamin-d/vitamin-d-myths-and-facts/ 

Tilbage til blog

Indsend en kommentar